maanantai 15. maaliskuuta 2010

The Northlanders: Viikinkielämää, ei sen enempää.

DC:n aikuissarjakuvaa julkaisevan Vertigon lipun alla julkaistava The Northlanders on viime vuosikymmenen yhden lupaavimmista nousevista kyvyistä, Brian Woodin käsialaa. 2000-luvun alkupuolella Wood julkaisi muutaman maukkaan albumin ja minisarjan indieyhtiöille. Näistä lähinnä Couriers ja Demo ovat tutustumisen arvoisia. Molemmista löytyy tuoreet painokset hyvinvarustetuista nettikirjakaupoista. 2005 Wood teki sitten avauksen isolle yhtiölle. Vertigon julkaisema DMC on hivenen keskinkertainen, nykyään jo hieman väsähtänyt kertomus uuden kansalaissodan romahduttaneen Manhattanin lähitulevaisuudesta.

Sen sijaan 2007 käynnistynyt The Northlanders onkin sitten toista maata. Tähän mennessä 26. numeroon ennättänyt fiktiivinen, mutta historiallisesti varsin validin sarjan taso on pysynyt tasaisen korkeana tähän asti. Jatkuvajuonisen tarinan sijaan The Northlanders koostuu sekä pidemmistä 6-8 lehden mittaisista tarinakaarista että lyhyemmistä, lehdessä tai kahdessa kerrotuista episoideista. Vielä kaaret ovat olleet täysin erillisiä ja eri ajanjaksoihin sijoittuvia kokonaisuuksia, mutta veikkaisin Woodin vielä palaavan ainakin joidenkin tarinan henkilöiden elämää seuraamaan.

Woodin kerronta on jäntevää ja jopa sagamaisen runollista. Viikinkiajan elämää ei kaunistella, aikuissarjakuvan tyyliin väkivaltaa ei peitellä. Toisaalta Wood ei myöskään sorru ylettömiin hurmejuhliin, vaan väkivaltaa sisältävät kohtaukset ovat nopeita ja hiestä karheita.
Turhia mytologisoimatta Wood kuvaa hyvin kompleksista kunniakoodiston sitomaa viikinkimaailmaa. Usein tarinat koskevat viikinkiyhteiskunnan kalskahtelua ulkomaailmaa vastaan, kuten ensimmäisen tarinakaaren Miklagardista eli Konstantinopolista palaavan Svenin tarinassa tai tilanteissa joissa tarinat tapahtuvat viikinkialueiden ulkopuolella, viikinkien ryöstelyn köyhdyttämässä Englannissa tai viikinkien valloittamassa Irlannin kolkassa. Kuvitus on toistaiseksi ollut onnistunutta, Wood käyttää kohtuullisen tuntemattomia nimiä ilmeisen tarkoituksella. Viikinkiajasta onkin ennen tätä puuttunut tälläinen rätväkkä realisti. Karskien viikinkien disneyttämisen olikin jo aika riittää. Kaikenkaikkiaan The Northlanders on viikinkisarjakuvan ehdotonta aatelia ja ehdottomasti tutustumisen arvoinen, mikäli aiheesta yhtään on kiinnostunut.

The Northlandersia ei olla vielä suomennettu, joten sarjasta kiinnostuneelle suositellaan sarjan kahdeksan ensimmäistä numeroa kokoavaa albumia, Sven the Returnedia, jota useimmista kansainvälisistä nettikirjakaupoista saa Vertigon tyyliin alennettuun hintaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti