keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

Scott Pilgrimin ihmeellisempi elämä.

Viimevuosien yksi isoimmista indiehiteistä on ollut kanadalaisen Bryan Lee O'Malleyn Scott Pilgrim. Oni press-kustantamon isoin hitti kertoo vasta collegesta valmistuneesta indiepopparista, Scott Pilgrimistä. Haaveileva ja hieman nahjusmainen Scott soittaa bassoa hauskasti nimetyssä Sex Bob-Ombissa. Tarina polveilee nykypäivän Torontossa bändin ja Scottin ihmissuhdepulmien tiimoilla. Kantavana teemana on Scottin tuore suhde, särmikäs tsupparityttö Ramona. Ramonalla vaan on painolastinaan 7 pahaa ex-poikaystävää, ja jotta Scott pääsisi Ramonan kanssa seurustelemaan, on hänen päihitettävä koko katras.

Nokkelan humoristisen ja luontevan dialogin omaava, vaikkakin hieman junnaava ihmissuhdedraama vaihtelee surrealistisen ja videopelivaikutteisen ex-poikaystäviä vastaan käytävän kamppailun kanssa. Ramonan poikaystävät näet omaavat kaikki merkillisiä voimia, kuten vaikkapa vegaanivoima tai tyrmäävä bassokuvio.Piirrosjälki on yksinkertaisen tyyliteltyä. Vahvat mangavaikutteet tekniikassa näkyvät selvästi, ja tässä tapauksessa ne toimivatkin oikein hyvin. Huolimatta päähenkilön ilmeisestä keskenkasvuisuudesta ja itsekkyydestä, herättävät Scottin elämänvaiheet miellyttäviä assosiatioita omasta menneisyydesta. Nuoremmat lukijan saavat digata Scottia ilman sitä kuulua nostalgiaa.

Sarjasta ollaan julkaisemassa elokuvaa nimellä Scott Pilgrim vs. the World. Elokuussa 201o ensi-iltansa saavan pääosassa tullaan näkemään Sukuvian, Junon ja Superbadin nörtti-ikoni Michael Cera.Sarjakuvaa julkaistaan 200-sivuisina pokkareina. Kuusiosaiseksi tarkoitetusta sarjasta on julkaistu tällä hetkellä viisi pokkarikokoista osaa. Sarjasta on otettu jo useita kohtuuhintaisia painoksia, joten niitä on nettikirjakaupoissa kyllä hyvin saatavilla. Ja jos arvata pitäisi, veikkaisin suomennoksenkin ilmestyvän vuoden-kahden sisällä. Scott Pilgrim onkin kepeää ja nokkelaa nerdcoremenoa kaipaavalle varsin viihdyttävää luettavaa, mutta mitään syvällisempiä elämyksiä ei kannata odotella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti