lauantai 13. maaliskuuta 2010

Love and Rockets: Sukkula Venukseen.

Love and Rockets on se suurin ja kaunein amerikkalaisista indiesarjakuvista. Hernandezin veljessarjan, lähinnä Jaimen ja Gilbertin luomaa ja Fantagraphics yhtiön kustantamaa sarjakuvalehteä alettiin julkaista jo vuonna 1981. Sarja on välillä ollut pitkällä tauolla veljesten muiden projektien vuoksi, mutta sarja on taas viime vuosina jatkunut tason yhtään laskematta. Lehden kaksi keskeisintä tarinajatkumoa ovat Jaimen Hoppers/Locas tarinat ja Gilbertin Palomar. Kuriositeettina mainittakoon, että takavuosien postpunkorkesteri Love and Rockets on nimetty juuri tämän sarjakuvan mukaan.

Huomio lehdessä keskivertolukijalla kiinnittyy aluksi Jaimen Locas-tarinoihin. Jaimen tyylikkääseen piirrosjälkeen ja kauniisiin hahmoihin on helppo ihastua. Tarinan keskiössä on kalifornialaisen lattarilähiön tyttöporukka, jonka keskiössä ovat naiivi ja helposti ihastuva Maggie sekä kyyninen ja kapinallinen Hopey. Tarinan alku- vaiheessa mukana on hieman scifi- element- tejä, lähinnä 40-50 luvun tyylisiä raketteja ja robotteja. Ne tosin jäävät melko nopeasti kokonaan paitsioon sarjan edetessä. Suomeksi Jalava on julkaissut sarjan alkupään tarinoita, divareista albumi on yleensä melko hyvin löydettävissä. Suomennoksessa kiinnittää kyllä huomion siihen, että tarinoista on jatetty jostain syystä pois juuri ne tarinat, joissa paljastuu että huolimatta Maggien toistuvista ihastumisista pahoihin poikiin, ovat Maggie ja Hopey rakastavaisia. Merkillinen valinta Jalavalta, etenkin kuin Maggien ja Hopeyn rakkaustarina on koko 30-vuotisen sarjakuvan keskeisin teema. Elämä kuitenkin Heittää Maggien ja Hopeyn erilleen. Maggien etsiessä itseään ja kamppaillessa ylipainoa vastaan Hopey jatkaa loputonta kiertuetta bandinsä kanssa. Myöhemmin yhdeksi päähenkilöksi mukaan tulee Ray, Maggien pitkäaikainen poikaystävä. Jaime on jostain syystä ihastunut myös vapaapainiin. Tirkistelymateriaalin sijaan vapaapainijat ovat onneksi lähinnä matroonamaisia keski-ikäisiä naisia, mikä auttaa pitämään myös vapaapainitarinat elämänmakuisina. Keskeisin ja vaikuttavin tarina on vielä suomennostaan odottava The Death of Speedy, joka kertoo Maggien varhaisen ihastuksen ja lähiön alfaraggarin itsemurhaan päätyvän syöksykierteen.

Gilbertin karkeampaan kynänjälkeen ihastuu yleensä vasta hoppers-tarinoiden jälkeen. Sen alta paljastuu Jaimen tarinoita selvästi syvempi ja traagisempi maailma. Tarina alkaa fiktionaalisesta latinalais- amerikkaiskylästä Palomarista. Alussa runsaaseen henkilökatraaseen on hankala päästä sisälle, mutta kärsivällisyys palkitaan, sillä maagista realismia tihkuvat tarinat saattavat olla elämänmakuisinta draamaa mitä latinalaisamerikkalaisesta kulttuurista on sarjakuvassa ikinä kerrottu. Melko nopeasti tarinan keskiöön tulee Luba, rehevä ja viisas nainen, joka suojelee perhettään kuin naarassusi. Ihmisten kasvaessa tarina muuttaa myöhemmin kaliforniaan menettäen kyllä otettaan hieman. Suomeksi tarinan alkupuolta on julkaistu albumin Palomarin Veri verran. Ajoittain tätäkin divareissa näkee, hinta saattaa olla kyllä korkea.

Kaikki Love and Rocketsin alkupään tarinat ovat nettikaupoissa myynnissä omnibuspainoksina. 200-300 sivuiset kirjat voi lunastaa itselleen yleensä varsin kohtuulliseen 8-12 euron kappalehintaan. Mikäli tavoittelee täydellistä Love and Rockets kokoelmaa, ei kannata haksahtaa kovakantisiin Locas tai Palomar-opuksiin. Niissä vain kootaan parhaat palat Love and Rocketsin ensimmäisestä inkarnaatiosta. Sen sijaan Locas II ja Luba kovakantiset albumit kokoavat lähes kaikki Love and Rocketsin ulkopuoliset minisarjat. Ainoastaan Penny Century ja Whoa, Nellie! puuttuvat. Onneksi ne julkaistaan edullisen omnibus-sarjan piakkoin julkaistavassa kahdeksannessa osassa. Maggien, Hopeyn ja Luban viimeisimpien vaiheiden seuraamiseksi joutuukin sitten ostamaan hintaansa nähden ohkaisia Love and Rockets: New Stories albumeita. Näin vahvoja ja ihania naisia kuin Love and Rockets esittelee saa kyllä etsiä kissojen ja koirien kanssa, joten mars sarjakuvaostoksille, suosittelee allekirjoittanut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti