Tummäsävyisten ja usein enemmän tai vähemmän friikahtavien sarjakuvien tekijän, amerikkalaisen Charles Burnsin kiistaton mestariteos on aikoinen Kitchen Sinkin ja Fantagraphicsin 12-osaisena minisarjana julkaistu Black Hole. Alkuperäiset lehdet taitavat olla mahdottomia enää hankkia, mutta onneksi sarjasti on julkaistu kokooma-albumi joka ilahduttavan suuret painokset ovat pitäneet teoksen jatkuvasti saatavilla, ja vieläpä kohtuulliseen hintaan tukevana 368-sivuisenä pakettina.
Levotonta ahdistusta tihkuva hienovarainen kauhusarjakuva on kertomus kuvitteellisen the bugiksi nimetyn sukupuolitaudin riivaamasta Seattlen myöhäisteineistä. The bug aiheuttaa enemmän tai vähemmän näkyvän ulkonäköä muokkaavan mutaation sairastuneissa. Sairaus leviää nopeasti suuresta tartuttavuudesta ja leimaavuudesta huolimatta teinien hormonikyllästeisen vapaa-ajanvieton seurauksena.
Tarinan keskiössä on tavallisen teinin, Keithin haparoivat yritykset lähentyä suosittua Chrisiä. Chrisin sairastuessa the bugiin kertomus jakaantuu, vain välillä risteytyen terveen Keithin elämään ja hylkiönä yhteiskunnan ulkopuolelle ajautuvaan Chrisin elämänvaiheisiin. Molempien joutuessa kamppailemaan teinien ikätoverien joukkopaineen ja aikuisen itsensä löytämisen välillä, nousevat luopumisen ja löytämisen elämykset vähitellen pinnalle ja tuovat uutta energiaa välillä toivottomaksi käyvään Black Holen maailmaan. Burnsin selkeä ja rohkea tyyli on Black Holessa parhaimmillaan. Sairauteen liittyvä metallinhohtoiset sävyt ja voimakkaat kulmat herättävät muistuttavat aavistuksen hyönteismäistä metamorfoosia luoden tarinalle vahvan, mutta hienovaraisen toiseuden ilmapiirin. Toisaalta aidontuntuinen 70-luvun teinimaailman nostalgiset sävyt tuovat kaivattua lämpöä tarinaan.
Burns kuljettaa tarinaa letkeän luontevasti, sopivan harvakseltaan näkyvät kireät leikkaukset rytmittävät tarinaa kauhusarjakuvalle toimivasti. Toisaalta kyseessä on yhtä paljon kasvu- kuin kauhutarina. Teoksen yhtään sitä peittelemättä sitä voi lukea teini-iän ahdistukselle, joissa selkeän fallisia ja vaginaalisia mutaatioita luova muutosagentti, the bug, toimii jopa alleviivaavana raskauden, puberteetin tai HIV-infektion metaforana. Jokatapauksessa Black Hole on yksi merkittävimmistä moderneista amerikkalaisista sarjakuvaromaaneista, ja suositeltavaa kelle tahansa aikuisemmasta sarjakuvasta kiinnostuneelle. Jalava julkaisi sen suomeksi vuonna 2007 nimellä Musta Aukko. Löytynee ainakin alan erikoisliikkeistä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti